Legutóbb frissítve: 2023. december 27.
Nyerjen betekintést a legnépszerűbb pénzügyi appokba, amikből a gyerekek játszi könnyedséggel szerezhetik meg az élethez nélkülözhetetlen ismereteket.

A hazai oktatási rendszer sajnos továbbra sem helyez kellő hangsúlyt a gyerekek pénzügyi nevelésére. Így volt ez akkor is, amikor mi, szülők jártunk iskolába, így nem meglepő, ha magunk sem vagyunk eléggé tájékozottak. Pláne, ha otthonról sem hozunk olyan példát, ahol előtérbe került az élethez nélkülözhetetlen tudás.

Tegye fel a kezét az, akinek még soha nem kellett egy-egy komolyabb pénzügyi döntés előtt hosszasan tájékozódnia online, vagy személyesen valamelyik pénzintézetnél. Ha például egy hiteligénylés, egy megtakarítás indítása, vagy befektetés előtt állunk, akkor alapvető pénzügyi tudás hiányában meglehetősen nehéz dolgunk van. Az ilyen döntéseknek azonban jelentős a súlyuk, sokszor hosszú évekig hatással vannak az életünkre.

Épp ezért nagyon fontos, hogy tudatosak és előrelátóak legyünk, és saját gyerekeinket már kiskorukban elkezdjük megtanítani a “pénzkezelés művészetére” is.

A fiatalok ingerküszöbe napjainkban igen magas, és szívesebben töltik az időt a telefonon, vagy a számítógépen, minthogy a szülőktől vagy a tanároktól kérdezzenek. Nagyon jól tudják, hogy ami érdekli őket, annak pillanatok alatt utánanézhetnek az interneten. 

Jó hír, hogy az alapismeretek elsajátítását igen hatékonyan össze lehet kötni az online játékokkal. Ma már számos – és egyre több – remek applikáció és játék lelhető fel, amelyek akár mobilon, akár számtógépen vagy egyéb multimédiás eszközökön is játszhatók. Közös jellemzőjük, hogy a szórakozás mellett szinte észrevétlenül fejlesztik a gyerekek pénzügyi ismereteit is.

Ez a lehetőség abból a szempontból is roppant hasznos, hogy a mai gyerekek felnőttként nagy eséllyel már csak online fogják intézni a pénzügyeiket, így ez a fajta tanulás különösen hasznos lehet. Nézzük is meg, milyen alkalmazások és játékok segíthetik gyermekeink pénzügyi tudatosságra nevelését a kisgyermekkortól egészen a fiatal felnőttkorig.

Miért fontos a gyerekek pénzügyi nevelése?

Az ismeretek átadását jó, ha minél hamarabb elkezdjük, így elmélyülhetnek majd az alapok, aminek hatására kamaszkorban már jóval tudatosabban bánhatnak gyerekeink a zsebpénzükkel. Emellett pedig könnyebben tervezhetik a jövőjüket, és később magabiztosabban teremthetik majd meg saját maguk és családjuk számára a pénzügyi stabilitást.

A kicsiknek már 2-3 éves kortól könnyedén, játék közben taníthatjuk meg az alapokat. Az ugyanakkor fontos, hogy már ebben a korban élénken figyelik a mi szokásainkat, éppen ezért érdemes tudatosítani, hogy a mindennapok során tőlünk, szülőktől fogják ellesni a pénz helyes, vagy helytelen használatát és kezelését. A gyermek az otthonról hozott példákat másolja, így a felelősség a mi kezünkben van. 

Kicsi korban játékos formában érdemes kezdeni a pénzügyi oktatást.

Érdemes minél előbb, akár már gyermekünk 2-3 éves korában elkezdenünk pénzügyi oktatását.

Törekedjünk tehát arra, hogy magunk is jó példát mutassunk, szánjunk rá kellő időt és vonjuk be a család minden tagját az oktató játékokba, a pénzzel kapcsolatos mindennapos tevékenységekbe, amelyekkel nem mellesleg közös, vidám élményeket is szerezhetünk.

Játékos tanulás a legkisebbekkel

A kicsik pénzügyi tanítását a szakértők szerint is érdemes már az óvodás kort megelőzően elkezdeni, mégpedig koruknak megfelelő játékos formában. Természetesen ilyenkor még nincs itt a mobilozás ideje, de mégis számos egyszerű alternatíva kínálkozik az alapok megismerésére. 

A legkisebbeket például a népszerű számolós mondókákon, versikéken keresztül könnyedén megismertethetjük a számokkal, amiket aztán együtt mutathatunk az ujjainkon. Vagy különböző tulajdonságok, például szín, forma, méret alapján is csoportosíthatjuk a tárgyakat, játékokat, miközben közösen rendet varázsolunk a gyerekszobában.

Az óvodás korosztállyal még több lehetőség nyílik meg, hiszen a legtöbben már tudnak 10-ig, vagy 20-ig számolni. Ilyenkor szinte bármit megszámoltathatunk velük, akár az aprópénzeket is, és hozhatunk közben példákat, hogy mi vásárolható meg az adott összegből a boltban.

Korábban már írtunk róla, hogyan segíthetjük szülőként a gyermekek pénzügyi tudatosságát már a legkisebb korosztálytól. Olvasson tovább a témában kapcsolódó cikkünkből!

Most pedig lássuk, milyen élményalapú, oktató alkalmazások kínálkoznak korosztályok szerint az alapismeretek elsajátítására.

Az ovisoknak például már találunk mobilos, pénzügyi oktató játékokat, ahol jellemzően egyszerű pénz- vagy érmegyűjtögetős feladatokat tudnak teljesíteni, a jutalmat pedig felhasználhatják újabb kalandokra, kihívásokra és játékosan tanulhatnak a pénzről. Nézzünk néhány példát, melynek ugyan egy része angol nyelven érhető el, néhány pedig csak fizetős alkalmazásban, mégis érdemes megismerni ezeket egy kicsit közelebbről is!

Cash Puzzler

A 3-6 éveseknek készült (angol nyelvű) kirakós játékban különböző nehézségi szintű, bankjegy témájú képeket kell kirakni. Amellett, hogy remekül fejleszti a memóriát, számos érdekességre is fény derül a játék alatt.

H.I.P. Pocket Change Kid’s Site

Pénzügyi tudatosságot fejlesztő játékok gyűjteménye, ahova folyamatosan kerülnek fel újabb és újabb egyszerű játékok a legkisebbeknek. Találunk itt memória-, érmegyűjtő-, aranymosós játékot, de színezhetünk is, és megismerkedhetünk a pénzváltás hasznos tudományával.

Peter Pig’s Money Counter

A bármilyen eszközre letölthető, 5-8 éves korosztálynak ajánlott online játék, ami számolni és érméket gyűjteni tanítja a gyerekeket. A feladatok során szórakoztató és érdekes ismereteket szerezhetnek a pénzről és előkerül a megtakarítás fontossága is. A három nehézségi szint pedig fokozatosan vezeti be a gyerekeket a pénzügy rejtelmeibe.

Bankaroo

A Bankaroo egy ingyenes, virtuális bank gyerekeknek, ahol biztonságos környezetben tanulhatják meg a pénz kezelését. Megtudhatják, hogyan készítsenek költségvetést, és hogyan bánjanak takarékosan a pénzükkel.

Pénzügyi internetes játékok a nagyobbaknak

Kisiskolás korban már a zsebpénz fogalma is előtérbe kerül, amit a gyerekek maguk gyűjthetnek, saját perselybe. Ilyenkor jellemzően mindig van újabb kiszemelt játék, amire érdemes félretenni, így tudatosíthatjuk bennük a takarékoskodás, a megtakarítás fontosságát. Ráadásul, ha saját maguk gyűjtenek az áhított tárgyra, vagy eszközre, sokkal jobban meg is fogják becsülni. Dupla siker!

Ebben a korban már beavathatjuk a gyerekeket a családi költségvetésbe, a számlák összegébe, vagy abba, hogy mire mennyit költöttünk a boltban. Esetleg játékosan egy-egy általuk már tanult matekfeladat formájában azt is kiszámolhatjuk együtt, hogy a bevételeink és a kiadásaink milyen arányban vannak. Így számukra is látható lesz, hogy meddig ‘nyújtózkodhat’ a család, és hogy közös érdek a takarékoskodás.

A legnépszerűbb alkalmazásokban a gyerekek pénzt gyűjthetnek és azzal gazdálkodhatnak a játékban.

A kisiskolás korosztálynak már számos mobilos játék elérhető, ami segíthet a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.

A kisiskolások és a nagyobbak részére is számos mobilos és PC játék elérhető, amelyek fiúknak és lányoknak is kínálnak bőven alternatívát. 

Ugyannkor nem árt résen lennünk, hogy gyermekünk mely játékokat tölti le, hiszen a mobilos játékok ugyan ingyenesek, de az alkalmazás használata közben a gyártók számtalan módon igyekeznek kisebb tranzakciókra ösztönözni a felhasználókat, amelyekbe még felnőtt fejjel is gyanútlanul belefuthatunk. Így hát jobb, ha a gyermek telefonján elkerüljük a bankkártyák hozzáadását, vagyis az egykattintásos fizetés beállítását.

Ebből a szempontból a mobilos játékoknál biztonságosabbak a számítógépes verziók, amik általában úgy működnek, hogy először meg kell vásárolnunk, így jogosultak leszünk egy alap verzió használatára, amiben a legtöbb funkció elérhető, később pedig már nem kell fizetnünk a használatáért. 

Mindezek tanulsága, hogy mielőtt a lurkók bármit letöltenének a telefonjukra vagy a gépükre, legyünk tisztában az applikáció vagy szoftver anyagi vonzataival. A PC-s játékok ára általában igen borsos, főleg, ha új kiadású játékot szeretnék megvásárolni. Azonban mindig fellelhetők olyan akciók, amelyekkel az eredeti ár töredékéért vásárolhatunk, érdemes ezeket figyelemmel kísérni. 

A legnépszerűbb alkalmazásokban a gyerekek pénzt gyűjthetnek, amit a játék során felhasználhatnak a különböző területek fejlesztésére, vásárolhatnak belőle új eszközöket és bővíthetik a szolgáltatásaik körét. És ha ez nem lenne elég; számos játékban saját, önálló vállalkozást üzemeltethetnek, ahol maguk felelnek az üzlet fenntartásáért és sikeréért.

The Sims

Az életszimulációs játékok között igen népszerű játékban egy saját karakter megalkotása a cél. Ezután pedig számtalan történet, szituáció, teendő és feladat tárul elénk az új, virtuális világban. Felépíthetjük például a tökéletes otthont, berendezhetjük azt, háziállatokat tarthatunk, karriert építhetünk, vagy családot tarthatunk fent. Itt minden testre szabható és a játék úgy alakul, ahogy a játékosok fejlesztik karakterüket, környezetüket és kapcsolataikat.

Planet Zoo

Ebben a játékban egy saját állatkert lértehozása, üzemeltetése és fejlesztése a feladat, melynek során lehetőség van izgalmas és kreatív módon lenyűgözni az állatkertbe látogatókat. Például a játékosok maguk választhatják ki, hogy milyen állatokat mutatnak be, azoknak milyen élőhelyet varázsolnak, a látogatóktól pedig belépőjegyet szednek és további üzleteket hoznak létre a bevételek és a profit gyarapítása érdekében.

Surviving Mars

A különleges, sci-fi városépítő misszióban egy űrügynökséget kell választani, ami biztosítja a Mars gyarmatosításához szükséges anyagi támogatást és erőforrásokat. Ezt követően kell építkezni, infrastruktúrát létrehozni és új lehetőségeket felkutatni. A legfontosabb kihívás a gyarmatosítók életben tartása, emellett pedig az ételekkel, ásványi anyagokkal való aktív és jövedelmező kereskedés, a városok felvirágoztatása.

OpenTTD

Az OpenTTD szimulációs játékban a játékosok utas- és áruszállítás közben, közúton, vasúton, vízen és levegőben gyarapíthatják virtuális vagyonukat és fejleszthetik közlekedési eszközeiket. A nyílt forráskódú játék ingyenesen tölthető le számítógépre.

Jurassic World Evolution

Ebben a misszióban egy csodálatos dínóvilágot kell építeni, ahol a szórakozás mellett a a tudományos kutatás és az üzleti szemlélet is előtérbe kerül. A játékosoknak lehetőségük van egyedi dínókat alkotni, meghatározni vonásaikat és jellemüket, amelynek köszönhetően az ősállatok gondolkodnak, éreznek és reagálnak a körülöttük lévő világra, majd szembenézhetnek újabb és újabb kihívásokkal.

A felsorolt játékokon kívül természetesen még sok más klassz alternatíva fellelhető. Ilyen lehetőség például a kamaszoknak, vagy egyetemistáknak – akiket már sokkal inkább az érdekel, hogyan tudnak sok pénzt keresni úgy, hogy élvezik is, amit csinálnak – az internetes előadások vagy műsorok.

Népszerűek például a témában a különböző TED előadások vagy a hazánkban is nagy sikerrel futó Cápák Között című műsor, ahol kisvállalkozóknak kell úgy eladni az ötletüket, hogy azért a “cápák” – vagyis a nagyvállaltok vezetői – hajlandóak legyenek pénzt áldozni.

Ugyanakkor kínálkoznak kifejezetten pénzügyi oktatásra fejlesztett változatok is. Nézzünk most ezekből néhányat!

Kimondottan pénzügyi játékok és appok

Ahogy a külföldi iskolákban a hazainál hangsúlyosabb a pénzügyi alapismeretek oktatása, úgy a kifejezetten pénzügyi mobilos játékok is jóval inkább elterjedtek. Nem véletlen tehát, hogy angol nyelven itthon is sokkal több app és életszerű szimulációs játék elérhető.

Ha beleássuk magunkat az internet bugyraiba, azért találhatunk néhány magyar fejlesztésű, pénzügyi oktatásra készült alkalmazást. Lássuk, melyek ezek!

Platypus

Egy ügyességi játék, amelyben a tudás is fontos szerepet játszik. Az állati csapatban, izgalmas történet mentén, közös űrhajón “evezhetünk”, hogy megmentsük a galaxist, miközben tanulságos pénzügyi feladványokat oldhatunk meg. Ráadásul az alkalmazást az egyéni játék mellett úgy fejlesztették, hogy akár egy tanóra keretén belül is megállja a helyét és élménnyé varázsolja a pénzügyi tudatosságról, a háztartások kiadásairól és bevételeiről, a vállalkozásról, az államról, vagy a bankok világáról tanultakat.

Virtuális városi bankkezelő pénztárgép gyerekeknek

Ebben a játékban a gyerekek egy virtuális bank vezetőjének és pénztárosának életébe nyerhetnek mélyreható bepillantást valós időben. Gondoskodniuk kell minden betérő ügyfélről és intézni az ügyeiket, közben alaposan megismerkednek a pénztár működésével, a legkülönbözőbb banki ügyek intézésével és saját karrierjüket is építhetik.

Pénzügyi hősképző

A már nagyobb, elsősorban 12-15 éves gyerekeknek készült magyar mobil app. Ahogy a nevéből is kiderül, különböző pénzügyi küldetések teljesítése során tanítja a fiatalokat. A kihívásokhoz pedig mentor is jár, és az ügyesek egyre több pontot gyűjthetnek, amellyel elhelyezhetik magukat, illetve csapatukat a ranglétrán.

Az angol nyelven elérhető változatok között a már említett, online bankolós applikáció, a Bankaroo is megemlíthető, hiszen ez is kimondottan pénzügyi oktatójáték. Van azonban olyan app is, ahol – mintegy könyvtárban – a felhasználók bármiről tanulhatnak, amiről csak szeretnének. Sőt, a Khan Academy ingyenes alkalmazásában nem csak elmélet, de gyakorlat is tartozik a tudáscsomagokhoz, amelyekkel szórakozva érthetjük meg, vagy egészíthetjük ki az iskolában tanultakat.

Élményteli tanulásra fel!

Láthatjuk, hogy mennyi minden segítheti a gyerekek nevelését az online térben is, adjunk hát meg minden lehetőséget arra, hogy a kicsik és a nagyobbak is élményként éljék meg a tanulást, így később sem fognak idegenkedni a “száraz és érthetetlen” pénzügyektől. 

Használjuk ki a technika vívmányait, segítsünk nekik átlátni a pénzkezelést, hogy később tudatosabb felnőtté válhassanak. A pénzügyi tudatosságra nevelést sosincs késő elkezdeni.

Ha pedig így teszünk, a gyerekek később hálásak lesznek azért, hogy időben megismerkedtek a pénz értékével, a megtakarítás fontosságával, és ezáltal ügyesebben tervezhetik a pénzügyeiket, nem mellesleg pedig elkerülhetik az adósságcsapdákat.

Extra tipp: Egy gyermek megtakarítás elindításával szintén példát mutathatunk, ha még idejében elkezdünk gyűjteni arra az időszakra, amikor a gyerekek megkezdik önálló életüket. Ha anyagilag is támogatjuk őket, jóval könnyebben boldogulhatnak majd és stabilabb alapokra építkezhetnek.

Kérdése van?

Tapasztalt szakértőink minden kérdésére választ adnak maximum 1 munkanapon belül!

Ismerje meg a lehetőségeit